Thursday, 2 January 2014

welcome 2014...




selamat tahun baru semua untuk tahun 2014..semoga tahun baru ini kita dapat menjadi lebih baik dari sbelum nie dan apa yang berlaku pada tahun lepas menajadi pengajaran dan simpadan untuk kita semuaa..mana yang baik kita amik mane yang pahit kita buang cewaahhh..hahhaha..xde laa  bagi aku tahun lepas banyak mengajar aku dalam realiti kehidupan dan alam pekerjaann..suka dan dukaaa..kadang-kadang kita tak sedar masa tu berlalu dengan pantas dan ak dah masuk umur 22 tahunnn..ohhh mudaa nyeee....maka dah genap setahun aku bekerja..betol lah kata orang bile kita berkerja kita akan tahu macam2 perangai orang..kadang2 depan kita baik tapi belakang kutuk..de yang jenis x berpuas hati...smpai pijak semut pun tak mati nak tunjuk dia tu bagus sangat..annoying kot..tapi the best person yang ak knal kat tempat kerja stakt nie najwa...walaupun tua setahun je dari aku tapi bole masuk..bole ngam smpai rmai ckap skit2 nk jmpe ak..kalu x jmpe confom malam kang dapat la pangilan dari dia..smpai dia punye bil kena bar sebab aku..hahaha..rakan gosip paling hebat untuk aku..lebih laju dri internet..kadang2 boyfriend dye pun jelez sbb rapat sngt..die bole cakap "dalam handfone awk penuh gmbar dngn ammarah dgn saya bole bilang..sepuluh gmbar dia adelah satu dgn saya..n then kalu tangkap dgn kawan awk tu bole senget2 mcam tu mcam nie kalu dengan saya mcam kayu. macam tu jee..."hahahha lawak oke bila najwa cter balik..ak nie prempuan kot nak jelez bagai..x paham jugak kadang2..ehh lupaa de sorang lagi tehaaa..ini teman makan shooping bole sangat dye..aku kalu keluar dengan dia laju jee sbab best.dia plak tua dua tahun dari aku..tapi sporting je sme je perangai walaupun kadang2 de jgak ketegasan disitu.hahahah..dan aku suka mintak pandangan dari dye or tnye something sbb dye lebih matang dari aku mungkin..dan yang paling tak bole diterima skali ape yang dia minat aku minat apa yang aku minat dia minat..last2 beli sme ngn diaa..sangat tak bole bla..hahhaa..kalu suruh pusing satu mall dengan si teha nie bole jadi smpai lebam..sbb taste dia lebih kurang sama dengan aku je..the best couple ever..terima tuhan kerana dari dulu aku sentiasa ditemani sahabat2 yang baik dan x pernah jmpe kawan yang makan kawan..dari sek rendah,menengah,msuk u smpi kerja..

pengajaran untuk aku bagi tahun lepas jangan mudah percaya sangat kat orang smpai semua benda nak cerita takut kita yang kena..jangan sampai kerana mulut badan binasa..pepatah orang dulu sangat cantik dan mendalam maksud dia..kita tak bole mudah percaya walaupun dia lebih arif atau lebih tua...aku bole kerja dengan dia pun sebab rasa hormat aku pada dia kerana lebih berpengalaman dan lebih tua dari aku..tapi x pernah tau dia selalu bawak cerita dan boleh melaga-lagakan orang..kita tak akan taw pandangan dan anggapan orang lain dengan cerita yang dia bawak..lagipun manusia tak akan lari dari melakukan kesilapan dan kita pun tak boleh nak jadi miss perfect biarpun kita nak..jangan lah jadi hipokrit dan lidah bercabang sbb mnda tu kita akan taw jugak sape yang bawak..dan yang paling penting x payah nak berlagak dengan ape yang kita ade sebab menda tu semua tak kemana pun..tak payah nak jaja kat semua orang kita ade nie kita ade tu kita pakai nie anak kita pkai tu..dan x perlu nk perlekehkan orang lain..saya tak akan cari pasal dengan orang jika dia yang tak mulakan dulu..dan apa yang ko wat kat ak tgk2 lah nnti kalu aku rasa nak balas..tak suka dengan cara dia bila dengan orang lain cakap cam nie bile dgn orang nie cakap cam tu pulak.*ingatan untuk diri sendiri

sebagai permulaan yang baru dah halaman yang baru aku akan ku mulakan dengan azam baru dan muka baru....hhahahaa..




Monday, 14 October 2013

jom belajar bahasa thailand..


satu = Neng
Dua = Song
Tiga = Saam
Empat = Si
Lima = Ha
Enam = Houk
Tujuh Chet
Lapan = Ped
Sembilan = Kaw
Sepuluh = Sib

sawaddi krab/kha = selamat sejahtera('krab/krab' ditutur oleh boy dan 'kha' ditutur oleh girl)
selamat pagi = Aurun Sawad
selamat malam = ratree sawad
selamat tinggal = la korn
apa khabar? = Sabai di Mai ?
khabar baik = Sabai di
terima kasih = khob khun
terima kasih (diucap oleh lelaki) = khob khun krab @ khob khun khab
terima kasih ( diucap oleh perempuan ) = khob khun ka
awak tinggal di mana? = khun ju thi nai
awak dari mana = khun ma chak nai
bolehkah awk cakap bahasa thai? = khun phud phasa Thai dai mai?
Ya (diucap oleh lelaki = krab/khab
Ya (diucap oleh perempuan) = kha
Ya=chai
Boleh = dai
tidak = mai
tidak boleh = Mai dai
pergi = peai/pai
mari= ma
makan = kin
minum = deum
beritahu = bouk /bok
tahu = Roou
tidak tahu = mai roou
tidak pandai = mai pen
mahu = aw/ao
tidak mahu = mai aw
di mana?= thi nai?
bila = mea rai
siapa = khrai
apa = arai
kedai = rarn
jalan = thanon
rumah = ban
wang = ngen
market = talat
ini berapa? = ni tahu rai?
itu berapa?= nan tahu rai?
mahal = peng





Sunday, 13 October 2013

untuk tatapan minda..


30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.
3.  Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.
4. Orang yang pertma diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.
6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah: Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.
10. Orang yang pertama meletakkan jawatan khalifah dalam Islam : Al- Hasan bin Ali RA.
11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.
12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Summayah binti Khabbat RA.
14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab/lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.
16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan : Bilal bin Rabah RA.
17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.
19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al -Awwam            RA.
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.
21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwalid RA.
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam : Ali bin Abi Tholib RA.
24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawayah bin Abi Sufyan RA.
25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar- Rasyid RH.
26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al- Khattab.
27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasullullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.
28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.
29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.





Friday, 19 July 2013

hidup ini ibarat roda

kadang-kadang kita rasa hidup kita banyak kekurangan dan mengharapkan orang lain memenuhi kehendak kita sedangkan kita tidak pikir perasaan orang lain..kita selalu mengharapkan orang lain supaya paham apa yang kita nak..normal la kalu perempuan nak seseorang lelaki tu paham perasaan dye..x salah kan?tapi ape pun aku happy dapat kenal ngn dia..walaupun kna marah kena ape ke dye still cari n settle pe2 masalah..

walaupun kadang2 ak rasa dalam hidup aku nie selalu buat keputusan yang aku rasa selalu akan terasa sikit kesal..bukan ape tak tau la..mungkin masa tu x dapat pikir n then x de yang support..lepas nie ape2 keputusan ake kena pikir sendiri n then decide btol2..nnti x nak menyesal di kemudian hari..tpi selalunya orang akan cakap mungkin x de rezeki..rezeki di tempat lain lah tu..x pun de hikmah di sebaliknya..Allah tu maha kaya kan..rezeki kat mane2 jee..betol lar tu..kita je nak ke x nak mnda tu.

kita juga selalu akan merindui kenangan lama..sebab kenangan tu la mengajar kita hidup sekarang..kenangan tu la mengajar kita kecekalan hidup, berdiri dengan kaki sendiri tanpa mengharapkan orang lain..x kira la sedih ke gembira ke ia merupakan sejarah dalam hidup kita..yang pernah hadir dalam hidup ini..hidup kita ibarat berada di pentas dan orang akan tengok kita dari bawah.sama ada kita jalan hidup kita baik ataupun sebalik nya..kadang2 berada di atas kadang2 berada di bawah..x semestinya sentiasa berada di atas je..ibarat roda yang sentiasa berpusing x taw sama ada lama ke skjap roda itu berpusing.

tapi aku tetap bersyukur dalam hidup dengan semua orang yang pernah hadir dalam hidup aku x pernah aku trasa menyesal sedikit pun..aku bersyukur dengan hidup aku sekarang..:)


se

h