Friday, 21 September 2012

hidup ini...



kadang kala hidup kita tidak semestinya sentiasa berada di atas dan tidak semestinya sentiasa berada di bawah..  sama macam roda yang sentiasa berpusing...kita ibarat mempunyai pentas sendiri dan membawa watak untuk cerita itu dan orang akan lihat dari bawah cerita kita.so bila kita membawa watak yang baik orang akan nilai kita melalui perwatakan yang baik tapi bila kita berada di pentas dan membawa watak yang yang tidak baik orang akan nilai sebaliknya..macam tue la hidup kita di dunia ini cuma kita tak nampak kita berada di pentas dan orang sekililing akan perhatikan semua itu.  kita berada di dunia hanya sementara dan hanyalah pinjaman dariNya.  oke.....hehehee..pembuka bicara..:)anyeonghaseyooo!!!!! cerita kali ini adalah hidup kita tidak akan lengkap kalau x de masalah dan kita tidak boleh lari dari masalah itu..hidup kita mesti ada kegembiraan dan kesedihan..baru la lengkap sifat manusia...tapi bile kita sedihh menangiss je sepuas puas nye kerana sekurang2 nya kita dapat mengurangkan kesedihan itu..itulah yang aku buat bile sedih sangat..aku akan menangiss sampai mata bengkak dan rasa dah puas untuk menangis..


pastu kalu dah rasa nak share masalah dengan kawan bole la mintak pendapat dari diorang sebab kita lebih selesa dengan dengannya dan dapat bagi nasihat and pendapat..sharing is caring..tapi kalu kita jenis tak suka share x pe la kita simpan je la..buat la sesuatu yang boleh kurangkan.. tapi tak salah kita ada orang yang tersayang untuk kongsi masalah kita..tapi kan kalau kita ada masalah dengan bf or gf ape yang kita buat???erm stress jugak rase sebab hati tak tenang dan moody je..sebab nye kita akan rasa sangat sedih dan membuatkan kira rasa marah, benci geram, semua rasa ada sampai rasa geram tu membuatkan kita mintak nak break dgan die.kadang2 diorang nie tak paham ape yang kita rasa dan sengaja tak nak paham.. dan suka membuatkan kita marah walaupun diorang tahu kita akan marah sebab 2..tak susah pun untuk paham seseorang perempuan  2...perempuan akan rasa bahagia kalau lelaki memahami perasaan diorang dan pandai pujuk..bukannya  permintaan sperti puteri gunung ledang..nak jambatan emas, nak smangkuk hati nyamuk...kena saling memahami la dan bertolak ansur..rasa macam susah nak kekalkan perhubungan kalau sentiasa nak cari kesalahan masing2 dan nak gaduh..lagi lama kenal lagi macam tak paham..tak cuba untuk paham or tak nak paham??memang ade orang cakap sedangkan orang yang dah berkahwin pun masih de yang diorang tak paham..masalahnya kalau masa nie pun x nak cuba untuk paham seseorang itu apatah lagi masa lepas kahwin...tak ade orang yang boleh mengubahnya kalau diri sendiri tak cuba perbaiki..give and take la..ermm selalunya hidup kita tak semestinya dapat apa yang kita ingin kan dan harapkan selama ini..dan kyadang-kadang yang kita tak harapkan datang dalam hidup kita lebih baik dan membina untuk hidup kita...






Friday, 14 September 2012

bila jadi seorang perempuan...



salammm hari malaysiaa....lame da tak update blog nie..biase la buzy nak final sem da pastu x taw nak update ape..xpi x pe la atas permintaan seseorang 2 so kte tulis je la ape jari nak nie nak tulis..erm oke..nak ckap ape erk??bagi idea skit...........x sangka cpat je mase berlalu pejam celik pejam celik da lepas rupanya besday aku pas2 da nak abh da bln 2012 nnti. umur pun semakin meningkat..umur je la perangai macam tue je la cter dye..hehehe..tapi kan bile perempuan nie kalu da meningkat remaja and da jadi anak dara..mesti orang akan ckap x lame nanti boleh la rase nasi minyak anak dara nie plak x pun erm bile nak kawin..yang rasa x bla je ble de je nak gther2 kan. xpham btol.pastu nk knal2 kan dengar anak sdare la..slama nie duk sblah rumah bertahun2 x pnah nmpak pun...tut2........2 ank sdare mcik blajar lagi skang jurutera..cbe2 la knalkan..erghhh..x pun yg  pling style ckit ble m.cik2 tnye de boyfriend blom??????ermm nak ckap pe la ble mak ade kat sblah..hahaha..lawak la rase..so ble jadi prempuan dan umur 2O lebih nnti comfom2 la x slamat ble ade je orang tanya kita punya status nie...aaiiiii..kdang2 menda 2 biase je tapi kadang2 annoy la jgk..xpi oke jee..hehehehe..x de la kisah sgt mnda 2..sebab slalunya perempuan nie kalu da 20 nie lebih matang la sikit dari dlu..erm lebih setia x de la snang ptus senang nak couple..sbb kalu diowg couple mesti akan nak kawin dgn nnti...kalu zaman2 sekolah kan x de pkir smpai2 cm nie..men2 je..so ble dewasa skit pkir untuk bersama ngn dye je n cbe kekal ngn dye..heheheeee....tapi skang da dapat pkir cm 2..sbb dlu kalu aku couple mesti sbb sje je n x de la pkir smpai nak kawin lelaki 2..kalau tanya kawan2ku mesti diowang jawab nanti nak kawin umur 22 la 23 and da siap buat perancangan kewangan untuk kawin nanti..style plak tgk..x aneh pun kalau dapat jemputan kawin dari diorang tahun depan..kalu time nie ramai je yang da bertunang.siap pergi ceramah ari tue de penceramah tnye siape nak smbung belajar lagi nanti..de certain je yang angkat bile tanya oke perempuan siape x nak sambung belajar dye nak kawin...ammboooiii meriahh semu angkat tangan..ermm itu pun dah mnunjukan perempuan sangat berpikiran jauh..hahaha...biase la perempuan kan bila da sayangkan seseorang lelaki itu mesti nak hidup dengan lelaki tu kan??tengok perkahwinan orang lain nampak cantik je dan sangat indaahh..semua orang impikan macam 2..agak2 lar umur berapa lar aku kawin nanti??sekarang kan style orang kawin yang style2 tengok pakaian diowang.waaahhh cantik nye teringin pun ade...ermmmm :) :)...bahagia rasaa.. setiap orang akan jumpe pasangan hidup dia cuma cepat dan lambat je..dan setiap jodoh telah ditulis untuk dia.
Bile kita da jumpe pasangan yang kita rasa sesuai dan selesa cube la bahagiakan dia dan appreciate apa yang berada di depan mata..janganlah ingat perkara silam and move ke depan..okeehh..sebab bukan senang nak cari seseorang yang bole layan n tahan perangai kita sbagai perempuan kita tahu kita sangat cerewet..xpi x tahu la kalu lelaki tu mase bercinta je sangat baik dan manis..selalu macam tu la..tapi berdoa la semoga dapat pasangan yang baik hendak nya dan bole hidup dengan kita selama2 nya bukan untuk sebulan 2..semoga dapat jodoh yang baik dariNya..amiiinnnnnn...pesanan untuk diri sendiri sebenarnya..:)


                                                                   don't let me go...:)

h